Weverij De Ploeg duurzaam herbestemd


23-10-2015

Weverij De Ploeg in Bergeijk wordt gerenoveerd en duurzaam herbestemd.

De provincie Noord-Brabant draagt hieraan bij met een subsidie van € 2,5 miljoen aan Bruns, het bedrijf dat het monumentale erfgoedcomplex gaat kopen en restaureren.

Na de sluiting van Weverij de Ploeg in 2007, zijn het gebouw en het bijbehorende park in verval geraakt. Woningbouwcorporatie Wooninc. in Eindhoven kocht het pand en is samen met gemeente en provincie op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming voor een complex. Vorig jaar toonde de Bergeijkse onderneming Bruns belangstelling voor het complex. Hij gaat het gebouw nu aankopen.

Icoon
Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid & Cultuur) is tevreden dat er een goede bestemming gevonden is. “De Ploeg is een cultuurhistorisch, architectonisch en landschappelijk icoon. De herbestemming hiervan past heel goed binnen de verhaallijn ‘Innovatief Brabant’, een van de pijlers onder het concept-beleidskader Erfgoed. Waar we als provincie ook erg tevreden mee zijn, is dat het Ploegpark open blijft voor iedereen, en dat er in het gebouw een ruimte wordt gewijd aan de architecten Rietveld&Ruys, die complex en park ontwierpen. Ook daar kan iedereen een bezoek aan brengen.”

Superblij
Directeur Jan Burgmans van Bruns laat weten ‘superblij’ te zijn met de provinciale subsidie: “In goede samenwerking kunnen we nu een bijzonder gebouw behouden voor Bergeijk. Dit is voor ons een ideale plek om onze klanten te ontvangen, en in zo’n mooie omgeving werken inspireert ons zeker ook. Dit is een plek waar we ons rustig verder kunnen ontwikkelen en groeien.”

Het Bergeijkse bedrijf, dat inrichtingen ontwikkelt en produceert voor musea wereldwijd, begint zo snel mogelijk met de renovatie en restauratie van het complex. De planning is dat het eind 2016 gereed is, waarna het bedrijf er naartoe verhuist.

Gemeente
De gemeente Bergeijk draagt bij in de kosten voor de renovatie van het Ploegpark en zorgt daarna ook voor het groenonderhoud. Wethouder Mathijs Kuijken: “Dit is geweldig nieuws. Het is al lang een diep gekoesterde wens van de gemeente dat dit bijzondere complex een herbestemming krijgt. Het is dankzij het lef van een Bergeijkse ondernemer en de hulp van de provincie dat er nu een oplossing is. Sterker nog, de best mogelijke oplossing denk ik. Jan Burgmans begrijpt de historie van de Ploeg en wil haar allure behouden. De Ploeg en het park zijn van grote waarde voor onze inwoners, niet alleen emotioneel maar ook qua recreatieve waarde.”

Het besluit van GS wordt in een statenmededeling met Provinciale Staten gedeeld. Het is aan de staten of zij dit besluit apart willen agenderen voor de Statenvergadering.

Bron: https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/2015/oktober/de-ploeg-bergeijk-wordt-duurzaam-herbestemd.aspx

 

Media

Bruns B.V. | Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk (NL) | T +31(0) 497 577027 | F +31(0) 497 555650