Restauratie van De Ploeg maandag van start

09-05-2016

Om het markante gebouw in Bergeijk in ere te kunnen herstellen, is sloop van sommige onderdelen noodzakelijk.

"De vergunningen liggen klaar en de financiering is rond. We kunnen beginnen", zo juicht directeur Jan Burgmans van Bruns. Komende maandag gaat de restauratie van oud-weverij De Ploeg in Bergeijk van start.

Bruns, ontwikkelaar van tentoonstellingen en fabrikant van modellen voor musea, neemt De Ploeg over. Het befaamde gebouw van architect Gerrit Rietveld staat al jaren leeg en wacht een omgangrijke restauratie. Een stevig traject van regelarij ging daaraan vooraf, maar maandag is het dan eindelijk zo ver.

Het gebouw wordt in ere hersteld, maar daarvoor moet het nodige gesloopt worden. De Ploeg dateert van 1957. Er zit nogal wat asbest in. Asbestsaneerder Heezen uit Eindhoven gaat eerst met die klus aan de slag. Asbest zit in de wanden, plafonds, in stopverf en in leidingen. Heezen heeft er vanaf maandag circa zes à acht weken de tijd voor.

Na het saneren van asbest kan de buitenkant van de voormalige weverij compleet worden gerestaureerd. De dakbedekking wordt vernieuwd, evenals de opbouw van kozijnen en al het glas. "Voorop staat dat het karakteristieke buitenaanzicht van De Ploeg hetzelfde blijft", zegt Burgmans.

Bruns vestigt zicht straks in De Ploeg. Dat houdt in dat er werkplaatsen in komen, zoals een spuiterij, een timmerwerkplaats, maar ook ruimten voor assemblage en het werken met elektro, grafisch werk en glas. Er komt ook een ontvangstruimte annex showroom. Daar komt een verwijzing naar Rietveld, de weverij en het park. Burgmans hoopt met Bruns rond kerst over te kunnen naar de nieuwe plek.

Het park rond De Ploeg krijgt een opknapbeurt. Leidend is het ontwerp zoals landschapsarchitecte Mien Ruys dat destijds samenstelde. "We hebben het Bureau Mien Ruys, dat nog steeds bestaat bewust hiervoor ingeschakeld", zegt Burgmans. Het park wordt zo veel mogelijk teruggebracht tot de oorsprong van het ontwerp van Ruys.

Burgmans toont zich verheugd dat er garen op de klos komt. "Dit is een gevoelig dossier. De Ploeg en het park zijn rijksmonumenten. Veel partijen, zoals de provincie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Monumentencommissie en de gemeente, hebben er iets over te zeggen. Dan vind ik dat het best soepel is gegaan. Ik zie terug dat iedereen het belang vindt dat er een goede en mooie bestemming is gevonden voor De Ploeg."

Bron: Eindhovens Dagblad 6 mei 2016

Bruns B.V. | Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk (NL) | T +31(0) 497 577027 | F +31(0) 497 555650