Kunstobject Ad Dekkers in het Ploegpark


20-12-2018

Door de Erfgoedvereniging Bond Heemschut is Bruns gevraagd om het kunstobject ‘Tegelreliëf’ van Ad Dekkers te adopteren en in het Ploegpark te plaatsen. 

Het kunstwerk is in 1971 geplaatst bij de MBO school ‘ROC ID College’ in Gouda en moet verplaatst worden in verband met een uitbreiding van de school. 

 Ad Dekkers neemt een bijzondere plaats in de avant-garde kunst van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Met zijn conceptuele uitgangspunten, zijn ideële instelling en uiterst consequent gebruik van primaire geometrische vormen in monochrome zwarte, grijze of witte tonen wordt hij beschouwd als vernieuwer in de geometrische abstracte traditie in Nederland. Zijn kunstwerken zijn een weerspiegeling van het voortdurend zoeken naar de echte betekenis van ons bestaan. Illusie en werkelijkheid, verbeelding en realiteit vormen de spil in zijn denken en doen als kunstenaar.  

Vanaf 1965 positioneerde Dekkers zich stevig in de Nederlandse en internationale kunstwereld. Er volgde een vrijwel eindeloos repertoire van variaties, waaruit ook het kunstwerk ‘Tegelreliëf’ is ontstaan. Het kunstwerk ‘Tegelreliëf’ bestaat uit stoeptegels van 30x30cm, zonder vellingkant door en door witgebakken en opgesloten met betonband. Het reliëf volgt een patroon van een stapeling naar 8 tegels en dan weer aftellend naar 1, zowel aan de buitenzijde als naar het midden toe. In het totaal vormen de tegels een rechthoek van 30 bij 60 tegels.

Na lang overleg en zoeken naar de financiële middelen is er besloten om het kunstwerk opnieuw te produceren. Inmiddels is de plaatsing van het kunstwerk gestart met het aanbrengen van het grondwerk en de onderlaag. In het voorjaar van 2019 wordt het kunstwerk afgemaakt door het plaatsen van de (witte) tegels. De plaatsing zal onder toeziend oog van Daniel Dekkers, de zoon van Ad Dekkers, en de bekende kunstenaar Peter Struijken gebeuren.

Op 13 april 2019 zal het kunstwerk officieel in gebruik worden genomen.

 

Tekst is verleend uit het dossier ‘Waardestelling Regelreliëf Ad Dekkers’ (2017), geschreven door Erik Luermans.

 

 

Bruns B.V. | Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk (NL) | T +31(0) 497 577027 | F +31(0) 497 555650