Fantastisch gebouw krijgt toekomst

14-08-2015

Geboren en getogen geboren en getogen Bergeijkenaar Jan Burgmans van Bruns BV ziet kansen voor weverij De Ploeg én zijn bedrijf.

Waarom wil ondernemer Jan Burgmans (60) zo graag aan de slag met het gebouw van de voormalige weverij De Ploeg in Bergeijk? Het kost hem tenslotte tijd, energie en vooral geld.Want er moeten meer euro’s in geïnvesteerd worden dan het complex ooit waard zal worden. Inderdaad, wie kiest daar nou voor? Burgmans doet dat. Hij is, om te beginnen, geboren en getogen Bergeijkenaar. Daarnaast is hij een bevlogen ondernemer en eigenaar-directeur van het groeiende bedrijf Bruns, dat inrichtingen en modellen levert aan musea en tentoonstellingen. Om maar eens iets te noemen: zestig procent van alle vitrines in het Rijksmuseum komt van Bruns. Als de Nachtwacht naar beneden komt, heeft Burgmans iets uit te leggen. Het schilderij hangt aan een beugel uit Bergeijk. Op dit moment richt Bruns het Science Center van Malta in, een miljoenenorder. Het bedrijf heeft 6500 vierkante meter op het grootste industrieterrein van Bergeijk, maar heeft meer nodig. De Ploeg heeft 8000 vierkante meter, en is ideaal. Maar er is meer. De Ploeg, ontworpen door Gerrit Rietveld en gebouwd in 1958, is een icoon in Bergeijk. Nu staat het leeg en daarmee verliest het gebouw aan kwaliteit. Veel Bergeijkenaren trekken zich dat aan; Burgmans is er daar een van. De ondernemer ziet bovendien kansen voor zijn bedrijf én voor De Ploeg. „Dit is een fantastisch gebouw. Je kunt dwars door het gebouw heenkijken, zoveel glas is er. En dan al dat groen er omheen. Het is bijzonder om hier straks te mogen werken. Daarom wil ik er graag een goede functie aan geven. Als De Ploeg er fraai bij staat, dan hebben we wat bijzonders in Bergeijk en in de regio. Als ik hier gasten kan ontvangen, geeft dat een grote toegevoegde waarde naar onze klantenkring. Rietveld is in de architectuurwereld een beroemde man, dat moeten we niet onderschatten. En ik ben kunstminnend. Ik hou van mooie dingen.” De weverij verliet in 2007 het gebouw. Woningcorporatie Wooninc in Eindhoven kocht het, maar wil er weer vanaf. Burgmans was vorig jaar al in beeld als potentiële koper, maar voorzag dat hij het huidige pand van Bruns niet snel kwijt zou kunnen. Hij haakte af.

Woningen
Maar Bergeijk klopte in het voorjaar nogmaals bij hem aan. Of hij er nog eens over na wilde denken? De provincie heeft aangegeven bereid te zijn 2,5 miljoen euro in het project te steken. Het verschil met vorig jaar: Burgmans mag er langer over doen om zijn pand op het industrieterrein kwijt te raken. Bovendien krijgt hij toestemming om bij De Ploeg vijf woningen te bouwen en te verkopen, om zijn deel van het project te kunnen financieren. Wat het hem uiteindelijk kost, wil hij niet kwijt. Want hoe bijzonder het gebouw ook is, de restauratie kost goud geld. Een extern adviseur gaf de Bergeijkenaar eerder de tip: ‘Gooi dat gebouw tegen de vlakte en bouw hetzelfde gewoon opnieuw. Het scheelt je een hoop geld’. Maar het is een rijksmonument. Dat mag niet. Wat voor gebouw koopt hij? „Om te beginnen is de constructie goed. Het heeft geen betonrot. Er zit voor 3000 vierkante meter aan tunnels onder het gebouw, waar alle leidingen door lopen. Maar het dak en alle installaties moeten worden vervangen. Verder moet het bedrijfsmatig geschikt worden gemaakt voor Bruns. En misschien het ergste: het zit vol asbest.Wat dat betreft kan ik nog wel wat hulp gebruiken.”

Aan de slag
Voor een deel moet hij eerst zelf aan de slag. Bruns is de technische staat van het gebouw tot in detail in kaart aan het brengen. Samen met gemeente en provincie kijkt het bedrijf naar de verdere ruimtelijke invulling van het project. Formeel moet de provincie nog akkoord gaan. Om de vijf woningen in de buurt van De Ploeg te mogen realiseren moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. De bedoeling is om in november met de renovatie van het dak te beginnen. Burgmans verwacht geen problemen om voor de restauratie een architect te vinden. „Nee hoor, absoluut niet. Deze klus wil iedere architect op zijn naam hebben staan.”

Weverij De Ploeg al sinds 1923 in Bergeijk
Het huidige gebouw van De Ploeg dateert van 1958, maar de eerste weverij De Ploeg in Bergeijk is van 1923. Oorspronkelijk ging het om een landbouwcorporatie, gebaseerd op socialistische en sociale principes. Het welzijn van alle werknemers stond voorop. Die gedachte komt terug in het ontwerp van het gebouw van Rietveld. Het gebouw moest ruimtelijk en licht zijn, zodat het er aangenaam werken was. De speciale landschapstuin bij het fabrieksgebouw werd ontworpen door Mien Ruys. In de plannen van Burgmans en de gemeente blijft dat een openbaar park.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bruns B.V. | Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk (NL) | T +31(0) 497 577027 | F +31(0) 497 555650