Kennismaking: Gerrit Rietveld






17-12-2015

Gerrit Rietveld (1888 - 1964) is één van Nederlands bekendste architecten en geniet ook internationaal veel aanzien.

De Ploeg is een uniek ensemble van fabriek en park. Een product van de samenwerking van de toonaangevende Nederlandse kunstenaars, de architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld en de tuinarchitect Mien Ruys. In nauwe samenwerking hebben deze twee architecten een bijzonder complex gerealiseerd, waarin socialistische idealen, kunst en architectuur zijn terug te vinden. Liefhebbers van deze architecten, kunstbewonderaars en tuinliefhebbers komen nu al naar Bergeijk om dit complex te bewonderen. En als, in de nabije toekomst, het park en de fabriek in oude luister is hersteld zal het een nationaal top icoon zijn met internationale allure.

De herbestemming van het Ploegcomplex in de vorm van de bedrijvigheid door het creatieve en innovatieve Bruns B.V. past uitstekend bij de voormalige bestemming. Industrieel erfgoed blijft in industrieel gebruik. Daarbij komt nog dat het Ploegpark publiek toegankelijk blijft en dat er in het bedrijfspand een expositieruimte zal komen, gericht op Rietveld-Ruys. Dit alles geeft het vertrouwen dat met deze ondernemer en onderneming een duurzame toekomst van De Ploeg is verzekerd.

De Ploeg, fabriek en park, is zeer bijzonder erfgoed waarmee Bergeijk op de kaart wordt gezet en waar Brabant met recht trots op is.

Gerrit Rietveld: De Architect
Gerrit Rietveld (1888 - 1964) is één van Nederlands bekendste architecten en geniet ook internationaal veel aanzien. Zijn invloed op de ontwikkeling van het functionalistische bouwen was enorm. De meubelmaker en architect leverde twee monumenten van kunstbeweging De Stijl, waaronder de enige Nederlandse woning die op de Werelderfgoedlijst staat 'Het Rietveld- Schröderhuis'. Daarnaast is hij één van de oprichters van het Congrès International 'd Architecture Moderne (CIAM) en droeg hij bij aan de gedachtegang achter het 'Nieuwe Bouwen'.

Bergeijk en Rietveld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al eerder (1956) ontwierp Rietveld een woning op Bergerdreef 2. De woning op de Fazantenlaan 14 uit 1958 is eveneens van zijn hand. Ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van Weverij De Ploeg ontwierp Rietveld een bushokje (abri), een straatklok, enkele bankjes en een gevelsteen. Dit ensemble was midden jaren zestig een geschenk van De Ploeg aan de gemeente Bergeijk en sierde de openbare weg richting het Ploegpark. De bankjes en de gevelstenen zijn verdwenen, maar de abri en de straatklok staan er nog.

Het gebouw De Ploeg
Dit modernistische fabrieksgebouw is het enige industriële complex van de hand van Rietveld. De constructie met sheddaken en de bijbehorende ruimtewerking in de fabriek is bijzonder waardevol. De architectuur van het Ploeggebouw wordt in sterke mate bepaald door het ritmische beeld van de westgevel. Daar worden acht sheds achter elkaar afgesloten door enigszins gekantelde en schuin geplaatste geveldelen. Die verspringen ten opzichte van elkaar waartussen, in het verlengde van de beglazing van de sheds, deels geblindeerd glas tot op het maaiveld is geplaatst.  De gevels zijn met betonplaten bekleed, waarvan de belijning de kanteling en schuine plaatsing accentueert. In het westelijke geveldeel is een met een hek afgesloten inrijopening opgenomen en hoge deuren met rode, witte, blauwe en zwarte vlakken.

De constructie met de sheddaken maakte het mogelijk om een ruimte te overspannen waarbij zo min mogelijk steunpunten noodzakelijk waren en een zo open mogelijke fabriekshal verkregen kon worden. De maatvoering was afgestemd op de brede weefgetouwen, 'form follows function'.

Tegen de oostgevel van de korte sheds bevindt zich aan de zuidzijde de ingang in een plat gedekte aanbouw, bestaande uit grote ramen en een gesloten gevelveld. De ingang wordt gemarkeerd door een relatief grote overdekte buitenruimte ondersteund door negen stalen staanders.

In het interieur zijn aan de noordzijde nog ruimte-indelingen door middel van overwegend glazen puien in stalen kozijnen aanwezig. Voor het overige is de ruimte overwegend ongedeeld, met lichtinval door het sheddak vanuit het noorden, opdat men goed de kleur kon beoordelen.

Door het vele glas in noord- en zuidgevel konden de medewerkers van de groene omgeving genieten, waaraan door het ontwerp van Mien Ruys veel aandacht is besteed.

 

Media

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Bruns B.V. | Rijksmonument De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR Bergeijk (NL) | T +31(0) 497 577027 | F +31(0) 497 555650